Page 1 of 1

KPRO V4 running lean problem

Posted: Fri Mar 23, 2018 5:39 pm
by Dennisc
Hello guys,

I just swapped a k20a2 into a CRX. I'm using kpro v4 to run the engine.

I uploaded the base map to the ECU and it starts right up.

I'm also running an AEM wideband (30-0300 X-series), I'm using the analog output and I wired it into the kpro. A0 and GND. In my calibration I select wideband AEM 30-0310 and the following happens:
- Car starts perfectly, runs like this for 30 seconds and then my AFR shows 20-25! So it's running extremely lean and wants to shut down but then goes back to normal AFR for 1 second and does the same repeatedly...

If I disable closed loop the car will run fine and my AFR will show 15 or so...

What did I do wrong?
Help highly appreciated!! Thanks in advance.

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Fri Mar 23, 2018 5:54 pm
by Spunkster
Please post the calibration and datalog showing the issue.

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Sat Mar 24, 2018 8:02 am
by Dennisc
I read somewhere that my wideband 30-0300 matches the 30-4100 signal. So I selected this one instead of the previous selected 30-0310 which was wrong. I put voltage offset to -0.8V to match the lambda showed on my guage. The car idles good now.

But it drives far from good... I datalogged a small part, I hope somebody can tell me what to do... Car seems to go lean when I step on the gas...

Help and tips highly appreciated!

Attention: I couldn't upload a .CSV file so I renamed my datalog to Datalogstilstand v2.Kal which should be Datalogstilstand v2.csv

Thanks for your time.

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Mon Mar 26, 2018 10:39 am
by Spunkster
Has this been properly tuned on the dyno?

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Mon Mar 26, 2018 3:29 pm
by Dennisc
No this has not, I just selected the base map, so the car should run perfectly on it because I have no major changes done to it...
I will certainly get it tuned but first I want to make sure that everything works as it should... Because I don't want to make a 3 hour drive for nothing and ruin my engine.

So it would be very helpful if you could tell me if you see anything strange and confirm to me this "lean problem"... I have no other kpro at hand nor do I have a spare wideband... Any tips are highly appreciated.

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Mon Jun 03, 2019 8:40 am
by Raidenreda
Hello sorry i know it's an old post but i had the same issue i have the aem xseries 30-0300 and i couldn t find it on kpro to run cloosed loop via analog input (my Ecu is a PRA kpro v4).
Thank you

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Mon Jun 03, 2019 9:37 am
by Spunkster
Does that wideband use the same calibration info as one of the listed AEM widebands?

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Mon Jun 03, 2019 12:03 pm
by Raidenreda
The closer one is the aem 30-2310 but i don't think it's the same what do you think ?

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Mon Jun 03, 2019 4:47 pm
by Spunkster
It is similar. Have you tried it?

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Mon Jun 03, 2019 4:52 pm
by Raidenreda
Yes i tried it. It s normal to run lean at every startup for a few seconds(arround 17 to 18 afr) then goes to normal

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Tue Jun 04, 2019 9:06 am
by Spunkster
It will take the O2 sensor a little bit of time to heat up and read properly,

Re: KPRO V4 running lean problem

Posted: Tue Jun 04, 2019 9:20 am
by Raidenreda
Ok thank you apreciate your help