Hear slight pop at idle

s300 and SManager software questions & answers
Post Reply
H0nDAt3chn303
Posts: 9
Joined: Mon Jun 08, 2015 2:28 pm

Hear slight pop at idle

Post by H0nDAt3chn303 » Mon Jun 22, 2015 8:57 pm

B18c1 Block(Stock Internals)
Type R head(Factory Ported close to valve seat)
Type R Valves
Skunk 2 Pro-Series Dual valve springs
Stock Retainers
Civic Type R intake & exhaust camshafts
Stock Injectors
No adjustable fuel pressure regulator
Innovate Motorsports MTX-L Wideband Sensor
Yonaka Cat back Ex. system
Stock Header
JDM P72 ECU
S300J
Using ITR stock calibration

Hello their peoples,
Like the subject reads, I have a slight pop at idle.. After it pops I notice the idle increase very slightly, but it is noticeable. I have included two datalogs for you peeps to take a look at.. Let me know what you guys think.
Attachments
3.s3d
Idle
(305.86 KiB) Downloaded 46 times
2.s3d
Idle
(315.82 KiB) Downloaded 45 times

forevertrj
Posts: 134
Joined: Mon May 12, 2014 4:13 pm
Location: Victoria BC
Contact:

Re: Hear slight pop at idle

Post by forevertrj » Sun Jun 28, 2015 11:37 pm

I haven't looked at those files yet but I'm going to answer your question with another question, in smanager in the parameters window under the idle tab, have you clicked the help button in the top right corner of the idle tab window and read the process on setting your idle and setting the duty cycle? Do this first and report back.

H0nDAt3chn303
Posts: 9
Joined: Mon Jun 08, 2015 2:28 pm

Re: Hear slight pop at idle

Post by H0nDAt3chn303 » Tue Jun 30, 2015 12:31 pm

Done...
Idle is at 850 rpm +or- 50..
IAC duty cycle is at 1% at idle..

forevertrj
Posts: 134
Joined: Mon May 12, 2014 4:13 pm
Location: Victoria BC
Contact:

Re: Hear slight pop at idle

Post by forevertrj » Tue Jun 30, 2015 1:10 pm

How is it now? Still popping?

H0nDAt3chn303
Posts: 9
Joined: Mon Jun 08, 2015 2:28 pm

Re: Hear slight pop at idle

Post by H0nDAt3chn303 » Tue Jun 30, 2015 2:13 pm

its been pooping with the idle settings I wrote down..
I did this about two-three weeks ago..

forevertrj
Posts: 134
Joined: Mon May 12, 2014 4:13 pm
Location: Victoria BC
Contact:

Re: Hear slight pop at idle

Post by forevertrj » Tue Jun 30, 2015 2:31 pm

Ok I'll look at your files in 3 hours when I'm off work, your comment "done..." Didn't provide any information as to when the idle had been set.

H0nDAt3chn303
Posts: 9
Joined: Mon Jun 08, 2015 2:28 pm

Re: Hear slight pop at idle

Post by H0nDAt3chn303 » Tue Jun 30, 2015 2:40 pm

I posted the idle is set at 850rpm DONE!!!!!
what else is needed??

I set these idle setting a good while back..
you asked, I replied.
Idle is set to 850 rpm + or - 50.
IAC duty cycle slide is in the middle(normal)
IAC duty is at 1% at idle..
wrote these lines two or three posts ago..

forevertrj
Posts: 134
Joined: Mon May 12, 2014 4:13 pm
Location: Victoria BC
Contact:

Re: Hear slight pop at idle

Post by forevertrj » Tue Jun 30, 2015 3:14 pm

Attach your calibration I only see datalogs,
I don't care if you stated your using the stock itr map, just upload your exact file

Thanks
Let's not make assumptions, please leave as much detail as possible!

forevertrj
Posts: 134
Joined: Mon May 12, 2014 4:13 pm
Location: Victoria BC
Contact:

Re: Hear slight pop at idle

Post by forevertrj » Tue Jun 30, 2015 9:22 pm

hard to say man, i mean you're using a narrow band so you're always going to get rich to lean pulse waves, did you gap your plugs? maybe they aren't gapped close enough, pop is usually a misfire coming from something, hows the dizzy? new cap and rotor? do you have resistored NGK plugs? (you should have resistored) also if you have a wideband why are you using that shitty narrowband? tune the fuels with the wide band for (columns 1-6) and RPM's 800-8K you'll find they probably will get smoother if your tuning properly and not more wavy, and once the fuels are tuned you can go back to narrow band operation for idle and i'm sure it will be a lot smoother.
Let's not make assumptions, please leave as much detail as possible!

H0nDAt3chn303
Posts: 9
Joined: Mon Jun 08, 2015 2:28 pm

Re: Hear slight pop at idle

Post by H0nDAt3chn303 » Wed Jul 01, 2015 8:49 am

I'm using an Innovate Wideband sensor(MTX-L)..
We've got lots of back country roads here in Colorado..
I'll play with the fuel tables see what I may do...

Spark plugs are the proper ones, spark plug Gap has been checked too. I order them through my work(Frontier Honda), Using a Honda distributor, Cap and rotor was just replaced last year before I went to California..
What do you mean, Just upload the file???
how do I do that??

-Jose Sr

forevertrj
Posts: 134
Joined: Mon May 12, 2014 4:13 pm
Location: Victoria BC
Contact:

Re: Hear slight pop at idle

Post by forevertrj » Wed Jul 01, 2015 9:22 am

Ok so you uploaded some datalogs before right? Just do the same thing with your calibration file that you made to put on your ecu, you said you are using the bone stock itr tune but you say your using a wide band if I make a stock tune on my computer it doesn't use a wideband, and there are about 4 different oxygen sensor options so please upload your calibration like the forum asks you to, I can't really troubleshoot anything without looking at your exact settings, also when you change your exhaust from cat back the cars fuel may need to be adjusted since it's no longer stock, if you didn't save your calibration to the computer when you uploaded it to the ECU on the s300 there is no way to download it so you'll have to make another one with the same settings save this one and upload it to the forum
Let's not make assumptions, please leave as much detail as possible!

Post Reply