strange idle issue

s300 and SManager software questions & answers
Locked
dpetro1
Posts: 19
Joined: Mon Sep 01, 2008 10:06 pm

strange idle issue

Post by dpetro1 » Wed May 20, 2009 10:34 am

looking for some input on my situation. when its warm outside (70*) i start the car and the idle shoots to 2800rpm and then bounces from 1400-2800 until ECT reachs about 140*

now if i start the car when its cold outside (40*) the idle starts at 1500 and then settles to around 1000. it will still surge a little until warm but nothing too dramatic.

s300 is set to target 1000rpm at idle and the iacv duty cycle is between normal and high. car is obd1 with a victor x intake manifold (no fitv). car pulls 22" of vacuum at warm idle

does this sound mechanical (vac leak or iacv) or can i adjust something in the software?

cliffs: extremely high idle in warm weather when ect is below 140*

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 18022
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Post by Spunkster » Wed May 20, 2009 10:39 am

Sounds like you have a leak of some kind. Check everything that has to do with idle such as the cold (fast) idle valve and TB gasket.
Last edited by Spunkster on Wed May 20, 2009 11:18 am, edited 1 time in total.

dpetro1
Posts: 19
Joined: Mon Sep 01, 2008 10:06 pm

Post by dpetro1 » Wed May 20, 2009 11:11 am

could the leak go away once warm, causing the idle to go back to normal?

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 18022
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Post by Spunkster » Wed May 20, 2009 11:19 am

possibly

Locked