Page 1 of 2

Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 2:25 am
by R-12914
If i run the engine in Idle and warm up, the ECT temp goes up to 98 °C, until the fan switch on.
In addition, the engine already runs very rich at in idle.

I mean it was not the case in earlier versions (software/firmware)

At this time, the fan switch on:
fanon.JPG
fanon.JPG (74.93 KiB) Viewed 4662 times
Engine goes very rich at idle:
rich.JPG
rich.JPG (65.95 KiB) Viewed 4662 times
I sent you the calibration by email to support@hondata.com

All connections, hoses etc. were checked for leakage and are ok.
I have these problems only since the last software / firmware versions.

Thanks for help!

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 8:44 am
by Hondata
What is wrong with an engine temperature of 98C at idle?

There's no indication that the fueling has changed in recent version but we will look at your calibration.

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 9:12 am
by R-12914
Before the Software and Firmware update, my s.trim was at ~-5!

Also in normal driving, the s.trim is now very rich at ~ -16!

Or is this a indication for a bad O2-senor?

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 10:07 am
by Hondata
The best thing to do is to compare the injector duration in datalogs from before and after.

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 11:43 am
by typer86
Hi Hondata,

I will support him.
In the attachment you will find the requested screens.
1_85_bad.PNG
1_85_bad.PNG (31.9 KiB) Viewed 4642 times
1.85_JB_#1.fpdl
(4.19 MiB) Downloaded 77 times
1_80_OK.PNG
1_80_OK.PNG (31.77 KiB) Viewed 4642 times
Datalog#2_1.80_MS_14-06-2017.fpdl
(2.1 MiB) Downloaded 85 times

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 1:51 pm
by R-12914
Thank you typer86 (Jerome)!

Hondata, what do you think about this issue?
I need a quick solution, because I need the car every day!

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 4:01 pm
by Hondata

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 8:49 pm
by R-12914
Hondata wrote: Thu Jun 29, 2017 4:01 pm Try this
http://www.hondata.com/updates/FlashPro ... 8-Full.exe
Thank you!

I will try this and let you know!

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Thu Jun 29, 2017 11:46 pm
by R-12914
Now i have tested the new Version 2.7.8.0, but the engine goes very, very rich alone in idle up to -20 on cold start:
fett.JPG
fett.JPG (97.44 KiB) Viewed 4624 times
Here is the Datalog:
Datalog_1.85_MS_30-06-2017.fpdl
(95.5 KiB) Downloaded 75 times
Note:
The engine/engine bay shalls very quick hot!

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Fri Jun 30, 2017 3:43 am
by R-12914
Now, i have tested with 13% leaner afm-fuel looks like this:
Datalog_2.00b_JB.fpdl
(2.15 MiB) Downloaded 67 times

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Fri Jun 30, 2017 9:36 am
by Hondata
I have tested your calibration with 2.7.6, 2.7.7 & 2.7.8 and they all run the same, with fuel trims < 10%. I had to change the MAP sensor setting, injector size, AFM conversion and injector table.

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Fri Jun 30, 2017 11:30 am
by R-12914
What could be the reason, why now the Map run so rich on my vehicle?

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Fri Jun 30, 2017 1:44 pm
by Hondata
I'm not sure. I'm waiting to see if there are any other reports of problems with the FG or FN2 before going any further.

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Mon Jul 03, 2017 7:55 am
by R-12914
The curious thing about this problem is, that WOT (is still the same), but only the afm-fuel was too rich.
I had to go 10-12% leaner in afm-fuel, to reach the previous values.

Could the problem be related to the changes for my Flashpro, because of the following datalog-problem, which I had:
https://www.hondata.com/forum/viewtopic ... 28&t=20439

I mean, that it is only since these changes.

Or could it have something to do with my ASNU-injectors and/or a software change regarding to Hondata?

Re: Temperature problem and engine goes very rich!

Posted: Mon Jul 03, 2017 8:26 am
by Hondata
We've made no changes to the FN2 for a while. The problem in the link you posted was related to the FlashPro, which is independent to what gets uploaded into the ECU. I'm not discounting a software problem, but at the moment it is isolated to yourself. typer86 - did anything change?