KPRO V4 running lean problem

K-Series Programmable ECU installation questions / support issues
Post Reply
Dennisc
Posts: 13
Joined: Sat Jul 26, 2014 2:10 pm

KPRO V4 running lean problem

Post by Dennisc » Fri Mar 23, 2018 5:39 pm

Hello guys,

I just swapped a k20a2 into a CRX. I'm using kpro v4 to run the engine.

I uploaded the base map to the ECU and it starts right up.

I'm also running an AEM wideband (30-0300 X-series), I'm using the analog output and I wired it into the kpro. A0 and GND. In my calibration I select wideband AEM 30-0310 and the following happens:
- Car starts perfectly, runs like this for 30 seconds and then my AFR shows 20-25! So it's running extremely lean and wants to shut down but then goes back to normal AFR for 1 second and does the same repeatedly...

If I disable closed loop the car will run fine and my AFR will show 15 or so...

What did I do wrong?
Help highly appreciated!! Thanks in advance.

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Spunkster » Fri Mar 23, 2018 5:54 pm

Please post the calibration and datalog showing the issue.

Dennisc
Posts: 13
Joined: Sat Jul 26, 2014 2:10 pm

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Dennisc » Sat Mar 24, 2018 8:02 am

I read somewhere that my wideband 30-0300 matches the 30-4100 signal. So I selected this one instead of the previous selected 30-0310 which was wrong. I put voltage offset to -0.8V to match the lambda showed on my guage. The car idles good now.

But it drives far from good... I datalogged a small part, I hope somebody can tell me what to do... Car seems to go lean when I step on the gas...

Help and tips highly appreciated!

Attention: I couldn't upload a .CSV file so I renamed my datalog to Datalogstilstand v2.Kal which should be Datalogstilstand v2.csv

Thanks for your time.
Attachments
Datalogstilstand v2.Kal
(38.11 KiB) Downloaded 41 times
TweedeSTart.kal
(162.36 KiB) Downloaded 37 times

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Spunkster » Mon Mar 26, 2018 10:39 am

Has this been properly tuned on the dyno?

Dennisc
Posts: 13
Joined: Sat Jul 26, 2014 2:10 pm

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Dennisc » Mon Mar 26, 2018 3:29 pm

No this has not, I just selected the base map, so the car should run perfectly on it because I have no major changes done to it...
I will certainly get it tuned but first I want to make sure that everything works as it should... Because I don't want to make a 3 hour drive for nothing and ruin my engine.

So it would be very helpful if you could tell me if you see anything strange and confirm to me this "lean problem"... I have no other kpro at hand nor do I have a spare wideband... Any tips are highly appreciated.

Raidenreda
Posts: 4
Joined: Mon Jun 03, 2019 8:35 am

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Raidenreda » Mon Jun 03, 2019 8:40 am

Hello sorry i know it's an old post but i had the same issue i have the aem xseries 30-0300 and i couldn t find it on kpro to run cloosed loop via analog input (my Ecu is a PRA kpro v4).
Thank you

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Spunkster » Mon Jun 03, 2019 9:37 am

Does that wideband use the same calibration info as one of the listed AEM widebands?

Raidenreda
Posts: 4
Joined: Mon Jun 03, 2019 8:35 am

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Raidenreda » Mon Jun 03, 2019 12:03 pm

The closer one is the aem 30-2310 but i don't think it's the same what do you think ?
Attachments
Screenshot_20190603_185855.jpg
Screenshot_20190603_185855.jpg (179.85 KiB) Viewed 731 times
Screenshot_20190603_190012.jpg
Screenshot_20190603_190012.jpg (241.96 KiB) Viewed 731 times

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Spunkster » Mon Jun 03, 2019 4:47 pm

It is similar. Have you tried it?

Raidenreda
Posts: 4
Joined: Mon Jun 03, 2019 8:35 am

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Raidenreda » Mon Jun 03, 2019 4:52 pm

Yes i tried it. It s normal to run lean at every startup for a few seconds(arround 17 to 18 afr) then goes to normal

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17935
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Spunkster » Tue Jun 04, 2019 9:06 am

It will take the O2 sensor a little bit of time to heat up and read properly,

Raidenreda
Posts: 4
Joined: Mon Jun 03, 2019 8:35 am

Re: KPRO V4 running lean problem

Post by Raidenreda » Tue Jun 04, 2019 9:20 am

Ok thank you apreciate your help

Post Reply