Individual cylinder trim and knock count

K-Series Programmable ECU installation questions / support issues
Locked
Slip_Angle
Posts: 78
Joined: Wed Apr 11, 2007 8:26 pm

Individual cylinder trim and knock count

Post by Slip_Angle »

I see flashpro has these capabilities. Will Kpro ever have the ability to count knock by cylinder and trim ignition by cylinder?

This would be an awesome addition.

kb58
Posts: 81
Joined: Sat Nov 28, 2009 2:53 pm

Post by kb58 »

Though I can't answer for them... I will venture the answer's no.

The stock Honda ECU has special circuitry for only one knock sensor. What you're asking for requires a lot of engineering to do right; just adding three more sensors is no guaranty of picking up knock on only that cylinder. Then there's the extra amplifier circuits...
Mid-engine K24 turbo Locost, http://www.midlana.com

Slip_Angle
Posts: 78
Joined: Wed Apr 11, 2007 8:26 pm

Post by Slip_Angle »

kb58 wrote:Though I can't answer for them... I will venture the answer's no.

The stock Honda ECU has special circuitry for only one knock sensor. What you're asking for requires a lot of engineering to do right; just adding three more sensors is no guaranty of picking up knock on only that cylinder. Then there's the extra amplifier circuits...
I don't think the 06+ Civic's have 3 extra knock sensors/circuits and flashpro can do it.. My thinking is that the knock by cylinder is not done by individual sensors but by calculating when the knock occurred and then correlating that with the piston that just had ignition.. or something like that.

Hondata?

User avatar
Hondata
Site Admin
Posts: 8877
Joined: Thu Aug 15, 2002 12:13 pm
Location: Torrance, CA
Contact:

Post by Hondata »

The RSX ECU does not record knock per cylinder like the Civic.
Hondata

Slip_Angle
Posts: 78
Joined: Wed Apr 11, 2007 8:26 pm

Post by Slip_Angle »

Hondata wrote:The RSX ECU does not record knock per cylinder like the Civic.
Does this mean it can't be done or it would require additional development to enable this functionality in KPro?

User avatar
Hondata
Site Admin
Posts: 8877
Joined: Thu Aug 15, 2002 12:13 pm
Location: Torrance, CA
Contact:

Post by Hondata »

Possibly both. We can't tell if it is possible or not without going through the development process.
Hondata

Slip_Angle
Posts: 78
Joined: Wed Apr 11, 2007 8:26 pm

Post by Slip_Angle »

Hondata wrote:Possibly both. We can't tell if it is possible or not without going through the development process.
Can I officially log this as a feature request?

User avatar
Hondata
Site Admin
Posts: 8877
Joined: Thu Aug 15, 2002 12:13 pm
Location: Torrance, CA
Contact:

Post by Hondata »

Sure.
Hondata

Locked