throttle body closing while wot

FlashPro questions & answers specific to the FD2 Japanese Civic Type R
Post Reply
beq696
Posts: 6
Joined: Mon Mar 09, 2015 6:43 am

throttle body closing while wot

Post by beq696 » Mon Mar 09, 2015 7:10 am

hi guys, im having this problem with one of my customer's car.
It"s a fd2r with forged internals, cams and afew plug and play mod ie headers, air filter and exhaust.
The car was dynoed afew year ago without any problem and the rev cut was set to 9500rpm.
After afew years of usage then the problem suddenly appear.
The car drives fine on the road but it just wont rev pass 9000rpm anymore.
It will throw codes and the car will stall with no response to the throttle pedal.
i've done everything i could think of that is related to the problem but still the problem persists.
things ive done :
1) changed the throttle body.
2) changed the throttle pedal unit
3) changed the alternator ( been reading that this problem is due to low voltage)
4) add more grounding
5) changed the ecu and different flashpro unit
6) check and recheck the wiring

ive attached a datalog file to explain the situation.
any kind of help would be appreciated.
many thanks in advance
Attachments
problem wtj.fpdl
(7.88 KiB) Downloaded 111 times

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17557
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: throttle body closing while wot

Post by Spunkster » Mon Mar 09, 2015 1:02 pm

Post the calibration used when the datalog was made.

beq696
Posts: 6
Joined: Mon Mar 09, 2015 6:43 am

Re: throttle body closing while wot

Post by beq696 » Tue Mar 10, 2015 1:50 am

here it is
Attachments
wtj3.fpcal
(16.81 KiB) Downloaded 118 times

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17557
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: throttle body closing while wot

Post by Spunkster » Tue Mar 10, 2015 11:50 am

Is this a stock Wiring harness in the car?

Can you post a picture of the Engine bay?

IS this an OEM throttle body, or has it been modified or is it from a different vehicle?

beq696
Posts: 6
Joined: Mon Mar 09, 2015 6:43 am

Re: throttle body closing while wot

Post by beq696 » Tue Mar 10, 2015 2:36 pm

stock wiring,
stock tb,
ill take some pictures tomorrow,
just dynoed the car just now after changing to yet another throttle body and another alternator.
1st few runs the car still goes to limp mode when hitting around 8500rpm.
so i just tried clamping a jumper cable from engine ( ground terminal near the intake ) to the throttle body and another from battery to the engine.
surprisingly it rev past 9000 all the way to the rev limit.
datalog showed there are still glitches in the throttle body opening angle but it didnt go to limp mode.
after afew more runs have concluded it could be grounding issues.
untied the car from the dyno, made afew large grounding cable to the said locations.
i drove the car back today and thought id give it a go at the free way but sadly after afew pulls it happens again.
cel light on, no throttle. :(
Attachments
image3.JPG
run that pat 9000rpm
image3.JPG (175.5 KiB) Viewed 5158 times
image2.JPG
power output
image2.JPG (698.5 KiB) Viewed 5158 times
image1.JPG
dyno runs
image1.JPG (828.26 KiB) Viewed 5158 times
wtj 5th gear.fpdl
dyno in 5th gear
(9.92 KiB) Downloaded 102 times
wtj ok.fpdl
dyno in 4th gear
(16.35 KiB) Downloaded 93 times

beq696
Posts: 6
Joined: Mon Mar 09, 2015 6:43 am

Re: throttle body closing while wot

Post by beq696 » Thu Mar 12, 2015 12:29 pm

Hi Spunkster,
Any idea what could be wrong?

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17557
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: throttle body closing while wot

Post by Spunkster » Thu Mar 12, 2015 2:17 pm

You still have not posted pictures of the engine bay

beq696
Posts: 6
Joined: Mon Mar 09, 2015 6:43 am

Re: throttle body closing while wot

Post by beq696 » Fri Mar 13, 2015 3:47 am

sorry i forgot
here it is
Attachments
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg (1.38 MiB) Viewed 5094 times

beq696
Posts: 6
Joined: Mon Mar 09, 2015 6:43 am

Re: throttle body closing while wot

Post by beq696 » Fri Mar 13, 2015 4:19 am

closer look
Attachments
image.jpg
image.jpg (1.72 MiB) Viewed 5093 times

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17557
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: throttle body closing while wot

Post by Spunkster » Fri Mar 13, 2015 9:23 am

I would get a factory service manual and verify all the factory ground locations and make sure they are all secure. Additinoal grounds are not recommended.

The only difference is that you may want to connect the main ground which is part of the injector harness to the stud on the valve cover.

Post Reply