S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

s300 and SManager software questions & answers
rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by rafael_vti » Fri Nov 30, 2012 8:28 am

Hello,

My car was running OK for almost a year and this week started to behave very weird.

The car started to turn CEL on and cut fuel at 2000 RPM.

Running the diagnose gives me the "Error 0".

When I try to datalog (with the key ON) the value of the sensors are not updated.

I have already performed the ECU troubleshoot (as it says in the help) and failed at update.

I could download the map (
download_temp.skl
Map downloaded from ECU
(39.2 KiB) Downloaded 47 times
) from the ECU and a few datalogs (
14.s3d
One of the datalogs that I could download from ECU
(97.72 KiB) Downloaded 35 times
) present there (although I never recorded any in the ECU, only on SManager)

Can someone point me what direction should I go?

Infos:
Hondata S300 v1
Serial #s300 - 12579
SManager 2.1.1.0
1993 honda civic N/A
P30 ECU
Purchased from: AJPerformance in Lauderhill FL
Assembled by Way Motorsports
Last edited by rafael_vti on Thu Dec 13, 2012 9:10 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17744
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: S300 red light on and can't erase and update

Post by Spunkster » Fri Nov 30, 2012 10:34 am

Download the most recent beta version of software from the downloads section of the website, then try using the erase fuction in the online menu. When that finishes, close the program, reopen it and load a fresh calibraiton from new calibrations and try to upload.

rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update

Post by rafael_vti » Fri Nov 30, 2012 5:34 pm

Thanks for your reply Spunkster!

I just downloaded and installed the latest version (
hondata smanager version.png
Hondata SManager Version (Beta)
hondata smanager version.png (30.61 KiB) Viewed 3007 times
) and tried to erase de ECU and I got the same error as before:
photo 1.JPG
Error after erase
photo 1.JPG (172.72 KiB) Viewed 3007 times
I don't know if does any difference but when I try to erase the progress bar moves slowly until 100% and then I receive the error.

I still tried to Upload a fresh new calibration (for an US P30) and got the error:
photo 2.JPG
Error after upload stock calibration
photo 2.JPG (151.27 KiB) Viewed 3007 times
I even tried to run the "Test Upload", but got the same error.

What else can I do?

Thanks in advance!

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17744
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: S300 red light on and can't erase and update

Post by Spunkster » Fri Nov 30, 2012 5:57 pm

Send an email to support <at> hondata.com with the following and I will issue an RMA and give you further
instructions (include a link to this thread):

Name:
Address:
Phone:
Email:
Serial#:
Description of problem:

rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update

Post by rafael_vti » Fri Nov 30, 2012 7:14 pm

Spunkster wrote:Send an email to support <at> hondata.com with the following and I will issue an RMA and give you further
instructions (include a link to this thread):

Name:
Address:
Phone:
Email:
Serial#:
Description of problem:
Done! Thanks for your support!

rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update

Post by rafael_vti » Mon Dec 03, 2012 12:35 pm

Spunkster,

Did you received my e-mail?
Do you know how long the RMA process take?

Thanks in advance

rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update

Post by rafael_vti » Thu Dec 13, 2012 9:03 pm

Hello again Spunkster!

I have a good news (at least it looks like)!

I repeated the whole process and everything appears to be OK now!

I`m going to list all the steps and the results since I don`t know what exactly fixed and even if it really fixed or if it's just an intermittent issue.

1) On Dec 4 I took the ECU off the car (and disconnected let the battery of the car disconnected) since I was planning to send it to Hondata.
2) I didn't had time to ship the ECU to Hondata and on Dec 10 I saw that a new version of the SManager was released and I decided to give it a try.
3) I installed the new version (2.2.0.0) in my netbook and today I installed the ECU back in the car.
4) The led remained RED when I connected the netbook and I couldn't datalog.
5) With the datalog option disabled I downloaded the calibration from ECU without error.
6) Without changing anything uploaded the same (weird) calibration that I downloaded, the upload was OK and the led became GREEN!!!
7) Performed the ERASE and this time was FAST (couple seconds) and finished OK!
8) Uploaded successfully an old calibration!
9) The led remained GREEN, I turned datalog ON, and the sensors were read and updated on SManager.
10) I was able to turn on the car and let it running for around 30 seconds and turned off.

I`m very happy and worried at same time, may be the new version fixed an corrupted S300 memory block or something like this? Or my issue with the S300 is intermittent and must be send to RMA anyway?

What do you guys think? Is my S300 reliable or not?

Thanks in advance,
Rafael

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17744
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by Spunkster » Fri Dec 14, 2012 10:21 am

You will have to continue to use it and see if it is now working correctly.

rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by rafael_vti » Mon Dec 17, 2012 5:51 pm

Here we go again!

1) Turned on the car without changing anything from the last time (I didn`t had time to work on the car so it was turned off all these days), same thing solid CEL and RED light at the ECU!

2) Opened the window "Datalog -> Download from ECU" and full of weird datalogs, "Delete All" worked (
datalogs.png
Datalogs
datalogs.png (56.68 KiB) Viewed 2972 times
).

3) Online -> Download, very weird map (
download_temp.skl
Downloaded calibration
(41.15 KiB) Downloaded 40 times
)

4) New stock P30 (
stock p30 plus injector.skl
Stock uploaded map
(39.25 KiB) Downloaded 38 times
), test upload, GREEN Light !

5) Turned datalog ON and the sensors were activated!

6) Switch ignition to OFF and ON after a few seconds and get back to step 2!!

All this happened using 2.2.0

Is my S300 bad?

rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by rafael_vti » Mon Dec 17, 2012 7:54 pm

Tested with SManager 2.2.1, same result!

If I upload the callibration, I can even start the car and let the engine running for a few minutes.

What else can I try?
Attachments
running callibration.skl
calibration
(39.19 KiB) Downloaded 42 times
datalog.s3d
datalog
(169.41 KiB) Downloaded 45 times

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17744
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by Spunkster » Tue Dec 18, 2012 10:32 am

Just follow the RMA instructions you were given.

rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by rafael_vti » Tue Dec 18, 2012 10:57 am

Ok!

Should I use the same RMA #?

Monnoracing
Posts: 110
Joined: Sun Aug 28, 2011 11:41 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by Monnoracing » Wed Dec 19, 2012 10:05 am

I know exactly what you are going through. My computer is doing the same thing. SMH

rafael_vti
Posts: 27
Joined: Sun Nov 18, 2012 9:12 pm

Re: S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by rafael_vti » Sat Jan 12, 2013 9:30 pm

I bought a new S300 (v2) and while it does not arrive, I'm still playing with the old one... (I'm going to send the old one for RMA when the new arrive).

Today I figured out that the memory get corrupted when I turn off/on the car and the fuel pump is activated (that regular noise).

When I turn off/on and the fuel pump is not activated, the s300 memory remains ok (map ok, green light, able to datalog, etc...)

Any thoughts?

Best regards!

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 17744
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: S300 red light on and can't erase and update [UPDATED]

Post by Spunkster » Mon Jan 14, 2013 11:00 am

If you have been given an RMA there is nothing more that can be done. You will just have to send it in.

Post Reply