Page 1 of 1

Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Tue Apr 11, 2017 10:00 am
by mladjan
Hi,

I have supercharged FN2 and when I start engine (cold start) its working fine. But when engine is hot (switched off 10 min ago) and trying to start engine, it starts but shuts off because idle is low. If I press a gas pedal a little bit, it will stay running. This is also happening on stops in city, it drops revs too much when I move to neutral.

I attached my calibration, and idle is 900rpm in these cases, but don't know if I need to setup some other map for that?
race calibration.fpcal
(19.38 KiB) Downloaded 112 times

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Tue Apr 11, 2017 11:30 am
by R-12914
Can you post a Datalog of the issue?
What injectors and supercharger do you have?

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Tue Apr 11, 2017 11:35 am
by mladjan
C38-81, DW1000. Will try to log that tomorrow, as separated log.

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Wed Apr 12, 2017 6:55 am
by mladjan
This is calibration (changes in idle map), and log where we can see how revs drop to 700rpm when I put it in neutral.
Starting issue I wan't able to record because it stops logging.
race cal.fpcal
(19.39 KiB) Downloaded 131 times
datalog0000.fpdl
(114.63 KiB) Downloaded 133 times

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Thu Apr 13, 2017 10:12 am
by R-12914
Why do you use a race calibration (no longer supported by Hondata).
Use a hybrid map and afm-fuel to tune the idle correct!

At the second time in your log, the idle is to rich, so the speed goes down!
What intake manifold do you have?

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Thu Apr 13, 2017 10:16 am
by mladjan
I got base calibration for kit from TTS, so it was easier to fine tune it. Tried to tune hybrid calibration, and done low cam, but for high cam something was too much wrong and I needed to switch back to race calibration because its safe.

Intake manifold is stock, this is Shaft drive TTS kit.

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Thu Apr 13, 2017 10:18 am
by R-12914
The calibrations of TTS are terrible and not recommendable!

Is your throttle body before or after the supercharger?
Is your Maf-sensor further on the stock place?

Which deathtimes have you used for your DW1000cc?

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Thu Apr 13, 2017 10:31 am
by mladjan
Throttle body is after Supercharger, and MAF sensor is between intercooler and throttle body (picture attached).
Dead timings I found in DW website and its already in calibration.

I know that race calibration is not ideal, and for now its safer for me. When I have time, will work on Hybrid calibration.
IMG_8408.JPG
IMG_8408.JPG (177.57 KiB) Viewed 4487 times

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Mon Apr 17, 2017 3:50 am
by SL1DE
If you find how to fix it - please write a solution here

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Tue May 09, 2017 6:43 pm
by BV1
Just a quick tip, if the calibration is good, I have seen this issue before from sticky injectors, when worn as they heat up the "latency" changes. It can usually be identified by a slowly drifting positive short term fuel trim, at idle in hot temps. Where as most fuel trims will drift negative at idle over time due to less fuel required by the hotter air.

Steve

Re: Idle problems when hot (race calibration)

Posted: Fri May 01, 2020 3:52 pm
by adrian.matticeallen
Did you ever find a solution? I'm having the same issue with my Kraftwerks Rotrex