speed sensor

Post Reply
zzzz
Posts: 7
Joined: Mon May 13, 2013 5:52 am

speed sensor

Post by zzzz » Mon May 13, 2013 6:52 am

Hi

Could you help me out i need a wiring diagram for hall effect speed sensors, in the help there is a diagram for inductive and active sensors but not for hall sensors. Also do I need to use some sort of pull up resistor?

Thanks

User avatar
Hondata
Site Admin
Posts: 8811
Joined: Thu Aug 15, 2002 12:13 pm
Location: Torrance, CA
Contact:

Re: speed sensor

Post by Hondata » Mon May 13, 2013 8:44 am

It depends on the sensor - what sensor are you using?
Hondata

zzzz
Posts: 7
Joined: Mon May 13, 2013 5:52 am

Re: speed sensor

Post by zzzz » Mon May 13, 2013 10:56 am


User avatar
Hondata
Site Admin
Posts: 8811
Joined: Thu Aug 15, 2002 12:13 pm
Location: Torrance, CA
Contact:

Re: speed sensor

Post by Hondata » Mon May 13, 2013 11:49 am

That sensor is 3 wire - power, ground and signal.

- ground connect to the same ground as the traction control unit.
- power is 4.5V to 24V, so you can power it from from the same power source (12V) as the traction control unit.
- signal connect to the positive side of the wheel input

The sensor has a 40mA output which is a current sink. That means that you need to use a pull up resistor between the sensor power and sensor signal. The resistor should be somewhere between 370 ohms and 10k - I would use a 2k 1/8W resistor to start with, and then go to lower values if you start to get noise on the signal.
Hondata

zzzz
Posts: 7
Joined: Mon May 13, 2013 5:52 am

Re: speed sensor

Post by zzzz » Mon May 13, 2013 11:51 am

Thanks

Will let you know how it goes.

madmazturbo
Posts: 14
Joined: Thu May 29, 2014 4:53 am

Ecu colour connections

Post by madmazturbo » Mon Apr 27, 2015 5:02 am

Hi

Can you assist me a little further for cable colours for the ECU for terminating the traction control please:-

traction control cables are :-
L+ (red)
- (black)
ELD (orange)

ECU is :-
(E connector) 15 ELD - (?)
(A connector) 3 IGP1 - (?)
(A connector) 5 PG1 - (?)

I am fairly certain i could figure it out but would be nice to know exactly what the actual colours i am connecting to on the Kpro A-conector and E-connector

Cheers

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 18059
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: speed sensor

Post by Spunkster » Mon Apr 27, 2015 9:49 am

Do not go by wire color at the ECU, go by pin position as it is most accurate way of doing it.

madmazturbo
Posts: 14
Joined: Thu May 29, 2014 4:53 am

Re: speed sensor

Post by madmazturbo » Tue Apr 28, 2015 2:15 am

cheers, i think i have sorted it, basically i have no pin in the eld 15 for my plug. It is part of a hybrid racing adapter, any ideas where i can get a pin from in short notice?

User avatar
Spunkster
Site Admin
Posts: 18059
Joined: Fri Sep 20, 2002 5:06 pm
Location: Hondata
Contact:

Re: speed sensor

Post by Spunkster » Tue Apr 28, 2015 9:15 am

You might try Xenocron Tuning, as I believe they sell individual pins.

Post Reply